491
Originaltitel: 491
Produktionsår:
1964
VILGOT SJÖMAN var både författare regissör till många omtalade långfilmer. Under sin karriär var han omtalad och skandalomsusad som regissör och han blev även internationellt erkänd.
Vilgots långfilmsdebut var Älskarinnan från 1961 med Bibi Andersson i huvudrollen som befinner sig i ett invecklat triangeldrama. Filmen blev väl mottagen av kritikerna, som såg den som ett bevis att en ny generation svenska regissörer vuxit fram ur skuggan av den så länge dominerande Ingmar Bergman. Filmen blev också prisbelönt.
1964 kom Vilgots filmatisering av Lars Görlings roman, 491 att bli skandalomsusad då den statliga filmcensuren klippte bort ett antal scener, bland annat en tidelagsscen. Handlingen kretsar kring de sex ungdomsbrottslingarna Nisse, Jingis, Egon, Pyret, Fisken och Slaktarn som är på drift i rivningskvarteren i gamla Klara i Stockholm. Ungdomarna deltar i ett socialt experiment i fri fostran, ett experiment som går över styr.
År 1967 kom filmen Jag är nyfiken – gul och Jag är nyfiken – blå. Med dessa filmer tänjde Vilgot på gränserna för vad som då kunde visas på film. Filmerna var dels politiska och granskade det samtida svenska samhället, men det var nakenscenerna mellan Lena Nyman och Börje Ahlstedt som blev mest kontroversiella och skandalomsusade.
I Jag är nyfiken gul får vi följa Lena, en ung sökande och rebellisk kvinna, i hennes jakt på att förstå det sociala och politiska läget som det var i Sverige på 60-talet. För att kartlägga situationen i 60-talets Sverige bär hon med sig en bandspelare som hon använder när hon intervjuar folk om allt från pengar, jobb och sex till religion, politik och fångvården. Samtidigt försöker hon hitta sin egen sexuella identitet.
Jag är nyfiken blå är en parallell film. Återigen får vi följa Lena konfrontera folk och sig själv om viktiga ämnen som sex, religion och politik. Lena är dels rollen Lena, den nyfikna unga kvinnan - men också skådespelerskan Lena Nyman. Att skilja dem åt är omöjligt - och också onödigt.
Artikelnummer Köp:
533728
EAN-kod Köp:
7391772337283
Ljud:
Dolby Digital 2.0
Bildformat:
1.85:1
Talspråk:
Svenska, svenska
Texter:
Svenska
Speltid:
97min
Antal diskar:
4

Bilder

Kommentarer

X
Du kan logga in med ditt användarnamn eller din e-mejladress.
Lösenordsfältet är skiftlägeskänsligt.
Laddar